Don’t Teach Feelings

April 18, 2017 at 2:57 pm | Posted in Uncategorized | 3 Comments
Tags: , , , , , , , , ,

Last time, I discussed the problem of teaching Bible stories to children as though they are fables. Now we will see another concern that surfaces in many children’s Bible lessons: the emphasis on feelings.

Bible lessons are not therapy sessions. They are not really supposed to be opportunities for children to explore their emotions or feelings. Often, a children’s Bible lesson will have an “application” section so that the teacher can ask the child, “How do you think Jonah felt when was about to be thrown overboard? How do you think Jesus feels when you disobey?” And so forth.

Our feelings are not trustworthy, and it is better that our children understand, at a very early age, that the Bible is a book of absolute truth, not a sounding board for our opinions or feelings.

The heart is deceitful above all things, and desperately wicked: who can know it?

Jeremiah 17:9

A child should not be encouraged to see himself as the hero in every Bible story. Quite the opposite: he should be encouraged to see himself as the SINNER in every Bible story. Our feelings (just like our wills and our intellects) are fallen. That are bent toward self-glorification, self-justification, and self-interpretation. The hard thing about teaching children is not building up their self-esteem. The hard thing is replacing it (not tearing it down) with esteem for God. Our job as parents, or as children’s Bible teachers, is to utterly convince them that He is absolutely supreme. This task will face its toughest obstacle not in convincing them that He is supreme over the weather, the government, their earthly heroes, us, or even death and the grave. It will be convincing them that He is absolutely supreme over THEM.

He that trusteth in his own heart is a fool: but whoso walketh wisely, he shall be delivered.

Proverbs 28:26

“Just trust your heart,” says Walt Disney. “Follow your heart,” says Cinderella or the little mermaid. “Listen to your heart,” says OprahNO! Trusting and following your heart will make you a fool and may cut you off from God’s help. In grace, you will fail quickly, but in His judgment He may let you have your own way, and you do not want to have your own way over God’s way. Walk wisely and you will figure life out on your own? No. Walk wisely and you will learn from experience? No. Walk wisely and you will be what? DELIVERED, which means rescued by someone more loving, more powerful, more wise, more SUPREME than you.

Let’s teach children Bible truth, not feelings. Then their God-given feelings will focus on Him – where they belong.

Children’s Bible Catechism

January 4, 2017 at 12:16 pm | Posted in Children's Bible Catechism | 1 Comment
Tags: , , , , , , , ,

Most children don’t like to answer lists of questions because it will seem to them as if they are being given a “test.” However, the purpose of this catechism is not to simply drill your children on their rote memorization chores (although rote memorization is a good teaching/learning technique). The real purpose of it is to engage your children in discussions about what the Bible teaches, how it addresses all of life’s biggest questions, and to utterly convince them of the absolute supremacy of God.

Children’s Bible Catechism

Question 1: Who made you?
Answer: God made me.
Prove it.
Genesis 1:27

Question 2: Who made everything else?
Answer: God made everything.
Prove it.
Exodus 20:11

Question 3: Why did God make everything?
Answer: For His Own glory.
Prove it.
Romans 11:36

Question 4: How was everything when God created it?
Answer: It was very good.
Prove it.
Genesis 1:31

Question 5: What went wrong with everything God created?
Answer: Sin brought the curse of death into the world.
Prove it.
Romans 5:12

Question 6: What is wrong with you?
Answer: I was born a sinner, and I have sinned against God.
Prove it.
Psalm 51:5

Question 7: What is sin?
Answer: Sin is violating God’s law.
Prove it.
I John 3:4

Question 8: What is the punishment for sin?
Answer: The punishment for sin is death.
Prove it.
Ezekiel 18:4

Question 9: Since you are a sinner, how does God feel about you?
Answer: Even though I am a sinner, God loves me.
Prove it.
Romans 5:8

Question 10: Who is the Author of the Bible?
Answer: God the Holy Spirit is the Author of the Bible.
Prove it.
II Timothy 3:16

Question 11: How did the Holy Spirit write the Bible?
Answer: He wrote the Bible by using people.
Prove it.
II Peter 1:21

Question 12: Can the Bible ever be wrong?
Answer: No, the Bible is the Word of God, and God cannot lie.
Prove it.
Numbers 23:19

Question 13: Why can’t you see God?
Answer: God is too holy for me to see Him and live.
Prove it.
Exodus 33:20

Question 14: What has God done for you so you can have eternal life?
Answer: He sent his Son.
Prove it.
John 3:16

Question 15: What did Jesus do while He was here on earth?
Answer: He lived a perfect, sinless life.
Prove it.
John 8:29

Question 16: How was Jesus treated here on earth?
Answer: He was hated, rejected, and falsely accused.
Prove it.
Isaiah 53:3

Question 17: How did Jesus die?
Answer: He was crucified.
Prove it.
John 19:18

Question 18: What happened to Jesus after He died?
Answer: He was buried and then rose again on the third day.
Prove it.
Acts 10:40

Question 19: Where is Jesus now?
Answer: He is in Heaven with God the Father.
Prove it.
Hebrews 10:12

Question 20: Why did Jesus do these things?
Answer: So God can forgive me for my sins.
Prove it.
II Corinthians 5:21

Question 21: When did God forgive you for your sins and give you eternal life?
Answer: When I believed on Jesus and called on Him to save me.
Prove it.
Romans 10:13

Question 22: How will you live for Jesus?
Answer: By loving Him and doing what He says.
Prove it.
John 14:15


Entries and comments feeds.